CE ESTE ADEV─éRUL?
Capitolul 90 din Evanghelia celor Doisprezece Apostoli


Cei doisprezece erau din nou aduna╚Ťi ├«n cercul de palmieri ╚Öi unul dintre ei, Toma, i-a ├«ntrebat pe ceilal╚Ťi: ÔÇ×Ce este Adev─ârul? Pentru c─â acelea╚Öi lucruri apar diferit pentru min╚Ťi diferite ╚Öi chiar pentru aceea╚Öi minte ├«n momente diferite. Ce este, a╚Öadar, Adev─ârul?ÔÇč


├Än timp ce ei vorbeau, Iisus a ap─ârut ├«n mijlocul lor ╚Öi a spus: ÔÇ×Adev─ârul, unul ╚Öi absolut, este numai ├«n Dumnezeu, c─âci niciun om, niciun corp de oameni, nu cunoa╚Öte ceea ce numai Dumnezeu cunoa╚Öte, care este Totul ├«n toate. Oamenilor li se dezv─âluie Adev─ârul, ├«n func╚Ťie de capacitatea lor de a ├«n╚Ťelege ╚Öi de a primi. Adev─ârul Unic are mai multe laturi, iar unul vede doar o latur─â, altul vede alta, iar unii v─âd mai mult dec├ót al╚Ťii, dup─â cum le este dat. Privi╚Ťi acest cristal, cum lumina unic─â se manifest─â ├«n dou─âsprezece fe╚Ťe, da, de patru ori dou─âsprezece; ╚Öi fiecare fa╚Ť─â reflect─â o raz─â de lumin─â, ╚Öi unul prive╚Öte o fa╚Ť─â, iar altul, alta, dar este vorba de cristalul unic ╚Öi de lumina unic─â care str─âluce╚Öte ├«n toateÔÇč.


Iat─â din nou, c├ónd cineva urc─â pe un munte ╚Öi, ajung├ónd la o ├«n─âl╚Ťime, spune: ÔÇ×Acesta este v├órful muntelui, s─â ajungem la elÔÇč; ╚Öi c├ónd a ajuns la acea ├«n─âl╚Ťime, vede o alta dincolo de ea p├ón─â c├ónd ajunge la acea ├«n─âl╚Ťime de la care nu se mai vede nicio alt─â ├«n─âl╚Ťime, dac─â o poate atinge. La fel este ╚Öi cu Adev─ârul. Eu sunt Adev─ârul, Calea ╚Öi Via╚Ťa ╚Öi v-am dat Adev─ârul pe care l-am primit de sus. Iar ceea ce este v─âzut ╚Öi primit de unul, nu este v─âzut ╚Öi primit de altul. Ceea ce pare adev─ârat pentru unii, pare s─â nu fie adev─ârat pentru al╚Ťii. Cei care sunt ├«n vale nu v─âd ca cei care sunt ├«n v├órf de deal.


Dar pentru fiecare, este Adev─ârul a╚Öa cum ├«l vede mintea unuia ╚Öi pentru acel timp, p├ón─â c├ónd un Adev─âr mai ├«nalt ├«i va fi revelat aceluia╚Öi; ╚Öi sufletului care prime╚Öte o lumin─â mai ├«nalt─â, i se va da mai mult─â lumin─â. A╚Öadar, nu-i condamna╚Ťi pe al╚Ťii, ca s─â nu fi╚Ťi condamna╚Ťi voi. Pe m─âsur─â ce respecta╚Ťi Legea sf├ónt─â a Iubirii pe care v-am dat-o, Adev─ârul v─â va fi revelat din ce ├«n ce mai mult; ╚Öi Spiritul Adev─ârului care vine de sus v─â va c─âl─âuzi, de╚Öi prin multe r─ât─âciri, ├«n tot Adev─ârul; a╚Öa cum norul de foc i-a c─âl─âuzit pe copiii lui Israel prin pustie.


Fi╚Ťi credincio╚Öi luminii pe care o ave╚Ťi, p├ón─â c├ónd vi se va da o lumin─â mai mare. C─âuta╚Ťi mai mult─â lumin─â, ╚Öi ve╚Ťi avea din bel╚Öug; nu v─â odihni╚Ťi p├ón─â nu ve╚Ťi g─âsi. Dumnezeu v─â d─â tot Adev─ârul, ca o scar─â cu multe trepte, pentru m├óntuirea ╚Öi des─âv├ór╚Öirea sufletului, ╚Öi ceea ce pare a fi adev─ârul de azi, vei abandona pentru adev─ârul mai ├«nalt de m├óine. Persevera╚Ťi spre des─âv├ór╚Öire. Cine respect─â Legea sf├ónt─â a iubirii pe care am dat-o, acela ├«╚Öi va salva sufletul, oric├ót de diferit ar vedea adev─ârurile pe care le-am dat.
Mul╚Ťi ├«mi vor spune: ÔÇ×Doamne, Doamne, am fost zelo╚Öi pentru Adev─ârul T─âuÔÇč. Dar Eu le voi spune: ÔÇ×Nu, ci, ca ╚Öi al╚Ťii s─â vad─â a╚Öa cum vede╚Ťi voi, ╚Öi nici un alt adev─âr ├«n afar─â de acestaÔÇč. Credin╚Ťa f─âr─â caritate este moart─â. Dragostea este ├«mplinirea Legii. Cu ce le va folosi credin╚Ťa ├«n ceea ce primesc cei care o ╚Ťin ├«n nedreptate? Cei care au iubire au toate lucrurile, iar f─âr─â iubire nu exist─â nimic de valoare. Fiecare s─â ╚Ťin─â ceea ce vede c─â este adev─ârul ├«n dragoste, ╚Ötiind c─â acolo unde nu este dragoste, adev─ârul este liter─â moart─â ╚Öi nu folose╚Öte la nimic.


Exist─â Bun─âtatea, Adev─ârul ╚Öi Frumuse╚Ťea, dar cea mai mare dintre acestea este Bun─âtatea. Dac─â cineva are ur─â fa╚Ť─â de semenii s─âi ╚Öi ├«╚Öi ├«mpietre╚Öte inima fa╚Ť─â de f─âpturile din m├óinile lui Dumnezeu, cum poate vedea Adev─ârul care duce la m├óntuire, av├ónd ├«n vedere c─â ochii lor sunt orbi╚Ťi ╚Öi inimile lor sunt ├«mpietrite fa╚Ť─â de crea╚Ťia lui Dumnezeu? A╚Öa cum am primit Adev─ârul, a╚Öa vi l-am dat ╚Öi vou─â. S─â-l primeasc─â fiecare dup─â lumina ╚Öi capacitatea sa de ├«n╚Ťelegere ╚Öi s─â nu-i persecuta╚Ťi pe cei care ├«l primesc cu o interpretare diferit─â.


Pentru c─â Adev─ârul este Puterea lui Dumnezeu ╚Öi el va prevala ├«n cele din urm─â asupra tuturor erorilor. Dar Legea sf├ónt─â pe care am dat-o eu este clar─â pentru to╚Ťi, dreapt─â ╚Öi bun─â. S─â o respecte to╚Ťi pentru m├óntuirea sufletelor