Liniștea este absoluta neclintire a forțelor ființei umane naturale, a lăsa deoparte frământările zilnice, diminuând conexiunile cu această lume cu materia, banii și posesiile sale.

Atenția pentru dezvoltarea ta interioară

În spatele fiecărei creații vizibile și invizibile se ascunde o putere enormă de dezvoltare. În orice și în fiecare se ascund forțe de viață foarte dinamice care doresc să se manifeste, chiar prin tot felul de rezistențe. Rezistențele, așa cum am văzut, sunt treptele cu ajutorul cărora se poate urca scara dezvoltării și deci, sunt ajutoarele neașteptate ai creației.

Fiecare sămânță conține un astfel de impuls de viață și va germina atunci când vor apărea circumstanțele potrivite. Poate fi sămânța unui gând, a unei imagini interioare sau a unei emoții sau a unui plan minunat, iar odată încolțit, gândul sau emoția este foarte greu de repus în sămânță…

Condus de emoția corespunzătoare, un gând te conduce irevocabil la acțiune. Uneori regreți acțiunea, dar nu ai fi putut-o opri. Forța vitală a gândului tău invizibil s-a făcut apoi vizibilă prin acțiunea ta.

Legea universală

Pe fiecare nivel al vieții și în interiorul fiecărui plan sau gând există o forță care conduce invizibilul la o formă vizibilă, aceasta este o lege universală. Și când te uiți bine la tine, vei observa cu siguranță că lucrarea acestei legi universale are loc și în tine. Gândurile, forța vitală, lupta și dezvoltarea duc în cele din urmă la acțiune, chiar și prin toată rezistența. Fiecare acțiune ne face creatori și toată acțiunea noastră face vizibil ceea ce are loc în noi.

Atunci când pe calea spirituală vei deveni conștient de Celălalt din tine, de Iisus interior, atunci vei dori să-i arăți forța sa vie invizibilă lumii exterioare. Și iată-te, căci nimeni nu înțelege ce „te-a apucat”… Și tu însuți nu știi de fapt ce să faci cu acest nou impuls.

Există mai mult în sămânța germinată din inima ta decât impulsul pe care îl simți. În interiorul ei se află un plan de dezvoltare pentru tine și pentru umanitate. Și tu, ca ființă umană materială, ești singurul care este capabil să facă vizibil pentru ceilalți, acest plan invizibil.

Este planul pentru noua fază a umanității, faza Vărsător, fază în care sufletul superior trebuie să prindă viață. Este planul cosmic și divin pentru „calea întoarcerii”. De aceea, Iisus călătorește prin „lume” – prin tine ca personalitate – pentru a te învăța toate aspectele acestui plan superior. Depinde de tine să-i accepți lecțiile și să devii un om Vărsător.

Acum că dezvoltarea exterioară a umanității pare să atingă o limită, crește interesul pentru dezvoltarea interioară. Se experimentează din ce în ce mai mult că numai dezvoltarea exterioară a omului nu-l face fericit. Dar pentru mulți, interiorul este încă doar o lume de emoții, gânduri și motive.

Înțelepciune în loc de cunoaștere

La această graniță există un dor tot mai mare de înțelepciune în loc de cunoaștere, de armonie și unitate adevărată, de iubire pură și prietenie adevărată. Cu toate acestea, ca personalități, căutăm realizarea tuturor acestor lucruri în afara noastră și nu în interior. Și apoi ne găsim pe rețelele de socializare sau navigând pe internet. Căutăm unitate și conexiune, pentru că ne împinge îndemnul nostru interior.

În capitolul 40 din Evanghelia Vărsătorului, Iisus ne spune unde se găsește sursa înțelepciunii. Pentru a găsi această sursă este nevoie de liniște interioară. În această liniște sufletul este capabil să-L întâlnească pe Dumnezeu, sau Gnoza, Lumina.

Acum, dimineața devreme, Iisus a venit din nou să învețe și să vindece. Strălucea o lumină neînțeleasă, de parcă un spirit puternic l-ar fi umbrit. Un mag a notat acest lucru și l-a rugat în privat să spună de unde a venit înțelepciunea lui și care este semnificația luminii. Iar Iisus a spus: Este o Liniște în care sufletul se poate întâlni cu Dumnezeul său și acolo este izvorul înțelepciunii și toți cei ce intră sunt cufundați în lumină și umpluți cu înțelepciune, iubire și putere.

Aceasta este adevărata dezvoltare interioară. Și când dorim cu adevărat să realizăm această înțelepciune și iubire în propria noastră ființă, acest lucru ne va cere toată atenția și cooperarea noastră.

Baza este reamintirea progresivă a unei vieți originare de iubire și înțelepciune atotcuprinzătoare. Experiența că totul de pe acest Pământ se transformă în opusul său ne face să simțim că destinația vieții noastre se află în altă parte, așa că vrem să ne întoarcem la acea sursă de înțelepciune.

Liniștea

Acea înțelepciune este deja potențial prezentă în noi, și anume în inimile noastre. Deși ființa umană este muritoare, ea posedă un nucleu nemuritor, o sămânță care corespunde câmpului superior de viață, unde există iubire și înțelepciune adevărată. Acea sămânță se va trezi atunci când primește tipul potrivit de atenție, când „există o liniște în care sufletul își poate întâlni Dumnezeul”, așa cum se spune în Evanghelia Vărsătorului.

Despre ce fel de liniște este vorba aici? Nu absența sunetului, nu sfârșitul oricărui dialog. Această liniște nu este ușor de descris – nu este un loc închis de ziduri sau stânci abrupte și nici nu este păzit de sabia unei ființe umane. Nu suntem capabili să o demonstrăm, să o descriem sau să vorbim despre aceasta, nu o putem pune pe YouTube; putem avea cel mult o imagine interioară a acesteia.

Liniștea este absoluta neclintire a forțelor ființei umane naturale, a lăsa deoparte frământările zilnice, diminuând conexiunile cu această lume cu materia, banii și posesiile sale.

Este „a nu face” cu privire la interesele acestei lumi, „wu wei”-ul lui Lao Zi.

Liniștea există dincolo de sfera noastră directă de influență, dar poate ajunge la noi. Leagă extrasenzorialul cu interiorul, transcendentul cu imanentul.

Forța spirituală creatoare

Liniștea este o forță spirituală creatoare care își poate face munca doar atunci când îi creem spațiu. Liniștea oferă o confruntare cu tine însuți, dar de asemenea oferă posibilitatea unei călătorii în interiorul tău, care prezintă posibilități enorme pentru ființa umană căutătoare.

Există o liniște în care sufletul poate întâlni Gnoza. Acea liniște este sursa cunoașterii și a înțelepciunii. Cei care intră acolo sunt cufundați în lumină și sunt umpluți cu spirit.

Ființele umane poartă întotdeauna acest loc de liniște cu ei, așa cum se spune în Evanghelia Vărsătorului. Indiferent unde te afli – pe vârful unui munte, în cea mai adâncă vale, pe piețele comerciale sau în liniște acasă – poți oricând, imediat, să deschizi ușa larg și să găsești liniștea. În acea liniște există Gnoza, care este cunoaștere, înțelepciune și iubire. Dacă vrei să găsești această liniște a sufletului, va trebui să pregătești singur drumul către ea și să-i faci loc.

Cum poate o ființă umană să găsească calea către liniște?

Printr-un mod de viață complet nou.

Lasă toate tensiunile mentale deoparte. Îndepărtează-te cât mai mult posibil de toate grijile zilnice, de orice frică, de orice îndoială și de toate gândurile supărătoare. Nu te lăsa atras de puterea de a răni a criticii sau a concluziilor și judecăților neplăcute, atât ale tale, cât și ale celorlalți.

Critica și judecata sunt  semințe gând puternice care germinează rapid și ușor. Nu le lăsați să facă aceasta. Nu permiteți emoțiilor precum agresivitatea, furia sau iritația să sufoce tăcerea sufletului. A te forța sau a te suprima, însă, nu este răspunsul, deoarece aceste abordări nu sunt în concordanță cu natura sufletului.

Mișcă-te armonios cu toate posibilitățile pe care le oferă lumea, deoarece un plan grozav stă la baza vieții tale. Victoriile tale asupra ta formează pașii pe care devii co-creator al marelui plan pentru noua fază a umanității: viața superioară a sufletului.