Capitolul 6 din Evanghelia Vărsătorului: Masacrul copiilor din ordinul regelui Irod

Atunci, când preoții magi nu s-au întors să-i spună despre copilul care se născuse rege, Irod,regele s-a înfuriat. Și atunci curtenii lui i-au spus despre un alt copil din Betleem, unul născut să meargă înainte și să pregătească poporul să-l primească pe rege. Aceasta l-a înfuriat tot mai mult pe rege;

și-a chemat gărzile și le-a poruncit să meargă la Betleem și să-l omoare pe pruncul Ioan, precum și pe Isus care s-a născut pentru a fi rege. El a spus:

Să nu se facă nicio greșeală și, pentru ca tu să fii sigur că îi vei ucide pe acești pretendenți la tronul meu, omorâți toți copiii bărbați din oraș care nu au încă doi ani. Străjerii au ieşit şi au făcut ce le-a poruncit Irod.

Elisabeta nu știa că Irod a căutat să îi omoare fiul, iar ea și Ioan erau încă în Betleem; dar când a știut, l-a luat pe pruncul Ioan și s-a grăbit spre dealuri. Străjerii ucigași erau aproape; au urmărit-o cu insistență; dar ea știa  peșterile secrete din toate dealurile și au alergat și s-au ascuns într-una,  până când străjerii au plecat.

Ei și-au îndeplinit sarcina cu mare cruzime; străjerii s-au întors și i-au spus povestea regelui. Ei au zis: „Știm că l-am ucis pe pruncul rege; dar pe Ioan, vestitorul lui, nu l-am putut găsi. Regele s-a mâniat pe străjerii lui pentru că nu au reușit să-l ucidă pe pruncul Ioan și i-a trimis în turn în lanțuri.

Și alți străjeri au fost trimiși la Zaharia, tatăl vestitorului, în timp ce slujea în Locul Sfânt, să-i spună: Regele cere să spui unde este fiul tău. Dar Zaharia nu știa și a răspuns: „Sunt slujitor al lui Dumnezeu, slujitor în Locul Sfânt; de unde să știu unde l-au dus?

Și când s-au întors străjerii și i-au spus împăratului ce a răspus Zaharia, acesta s-a înfuriat și a zis: ”Străjerii mei, întoarceți-vă și spuneți-i acelui preot viclean că este în mâinile mele; că dacă nu spune adevărul, nu dezvăluie ascunzătoarea lui Ioan, fiul său, atunci va muri”.

Străjerii s-au întors și i-au spus preotului exact ce spusese regele. Și Zaharia a spus: ”Nu pot decât să-mi dau viața pentru adevăr; iar dacă regele îmi va vărsa sângele, Domnul îmi va mântui sufletul”. Străjerii s-au întors iarăși și au spus regelui ce a răspus Zaharia. Acum, Zaharia stătea înaintea altarului din Locul Sfânt, în rugăciune. Un străjer se apropie și cu un pumnal îl împunge; a căzut și a murit înaintea cortinei sanctuarului Domnului. Și când a venit ora binecuvântărilor, căci Zaharia binecuvânta zilnic pe preoți, el nu a venit. Și după ce au așteptat mult timp, preoții s-au dus la Sfântul Loc și au găsit corpul lui Zaharia. Și a fost durere, durere adâncă, în toată țara. Acum Irod stătea pe tronul său; nu părea să se miște; au venit curtenii lui; regele era mort. Fiii lui au domnit în locul lui.