Pregătește-te pe tine însuți

Vă urăm un călduros bun venit în calitate de participant la seria de reflecții cu titlul Crăciunul spiritual.

Scopul acestor reflecții este de a aduce mesajul spiritual etern și pur celor care tânjesc lăuntric după împlinirea vieții.

Acesta este primul dintr-o serie de 16 texte pe care le veți putea lectura pe pagina www.rozacruceadeaur.ro în perioada Crăciunului, începând din

22 decembrie – a doua zi după solstițiul de iarnă – până pe 6 ianuarie, ziua Epifaniei.

Textele vă permit să contemplați semnificația ezoterică a Crăciunului și a perioadei Crăciunului. Concentrându-vă atenția asupra lor, creați o receptivitate la un proces intens spiritual: nașterea Luminii în interiorul vostru. Acesta este miracolul Crăciunului, care constă în trezirea și activarea ființei divine din tine. Este începutul unei căi spirituale complet noi, care nu se termină niciodată.

În limba engleză, perioada de timp care urmează Crăciunului are un nume semnificativ: “holidays”, care înseamnă literalmente “zile sfinte”, zile care pot fi văzute ca un cadou pentru a ne concentra asupra vindecării în sensul cel mai larg al cuvântului. Aceste zile, în care puteți fi ”vacant” de toate grijile obișnuite, vă permit să vă umpleți de puteri vindecătoare. Cuvântul ”vacant” înseamnă ”gol”, în timp ce cuvântul ”holly” (sfânt) este legat de ”being whole” (a fi întreg).

Potrivit mai multor tradiții, “porțile cosmice către divinitate” sunt larg deschise în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie. Această perioadă de timp, de la Crăciun până la Epifanie, este denumită și cele douăsprezece nopți sfinte. Această idee nu se bazează pe evenimente istorice de acum mai bine de două mii de ani, ci se referă mai degrabă la procese cosmice.

Dezvoltarea spirituală

De unde a apărut ideea celor douăsprezece nopți? Cu mult timp înainte de sosirea creștinismului în Europa, popoarele germanice și celtice celebrau o sărbătoare la mijlocul iernii (sau sărbătoarea lunii iulie) care dura uneori unsprezece zile și douăsprezece nopți, după solstițiul de iarnă. Această perioadă de timp reprezintă exact diferența dintre douăsprezece rotații ale lunii în jurul pământului, în 29,5 zile (354 în total), și cele 365 de zile necesare Pământului pentru a efectua o rotație în jurul Soarelui: 365-354 = 11 zile și 12 nopți.

Numărul doisprezece exprimă plenitudinea și completitudinea. Gândiți-vă la cele 12 semne zodiacale, la cele 12 ore ale zilei și la cele 12 ore ale nopții. Gândiți-vă, de asemenea, la cele 12 triburi ale lui Israel, la cei 12 discipoli ai lui Iisus și la cei 12 cavaleri ai Mesei Rotunde. Douăsprezece este produsul dintre trei și patru: 3 x 4 = 12. Cele douăsprezece nopți sfinte pot fi văzute ca etape pe calea dezvoltării spirituale, indicate simbolic în cele douăsprezece ore din Nuctemeronul lui Apollonius din Tyana, cele douăsprezece munci ale lui Hercule și cele treisprezece cântece de căință din Evanghelia Pistis Sophia.

În multe tradiții, trei este considerat un număr divin, în timp ce patru este considerat un număr pământesc. Din acest punct de vedere, numărul 12 cuprinde atât partea pământească, cât și cea divină.

De asemenea, umanitatea cuprinde în sine atât pământescul, cât și divinul. Ființele umane, așa cum le cunoaștem noi, sunt într-adevăr manifestări ale divinului, dar ele însele nu sunt divine și nu vor fi niciodată. Corpurile noastre fizice vor muri în cele din urmă. Corpul fizic este țărână și se va întoarce în țărână.

Puntea dintre timp și eternitate

Mai multe învățături de înțelepciune vorbesc despre un principiu divin nemuritor care zace latent în fiecare ființă umană și care abia așteaptă să se trezească și să devină activ. Pe baza acestui principiu divin trezit și activ, ființa umană poate deveni o punte între timp și eternitate. Ceea ce contează nu este faptul că vom intra în eternitate, ci că ființa eternă din noi poate fi însuflețită. Acesta este miezul tuturor învățăturilor gnostice și, de asemenea, al creștinismului ezoteric: ființa umană este dublă.

Textele zilnice conțin reflecții inspirate de anumite capitole din Evanghelia Vărsătorului a lui Iisus Christos. Această carte de Levi Dowling a fost publicată în anul 1908.

Evanghelia Vărsătorului a fost aleasă pentru că exprimă foarte puternic și foarte pur esența creștinismului interior. Creștinismul interior mai este denumit uneori și creștinismul originar, creștinismul ezoteric sau creștinismul gnostic. Creștinismul gnostic localizează divinul în interiorul ființei umane; creștinismul exterior declară că divinul este doar exterior. În plus, Evanghelia Vărsătorului ia în considerare și alte religii ale lumii, toate exprimând anumite aspecte a ceea ce putem numi “învățături ale înțelepciunii universale”.

Diferiți cercetători au susținut, pe baza unor argumente solide, că, din punct de vedere istoric, Evanghelia Vărsătorului, precum și Evangheliile din Biblie sunt incorecte. Probabil că au dreptate. Pentru noi nu contează, deoarece relatările sunt pline de semnificații mai profunde. Iar acesta este un lucru care va deveni din ce în ce mai evident pe parcursul acestui program.

Focus

Vă recomandăm să citiți povestirea zilnică a Evangheliei Vărsătorului chiar înainte de culcare și reflecția care o însoțește a doua zi, imediat după ce vă treziți. În acest fel, încheiați și începeți fiecare zi cu concentrare și deschidere. Luați narațiunea cu dumneavoastră în somn, unde, în mod inconștient, poate deschide surse de cunoaștere interioară. Și puteți purta textul reflecției în inimă pe tot parcursul zilei.

Somnul este cel mai benefic atunci când conștiința nocturnă se poate ridica într-o zonă în care conștiința obișnuită de veghe nu o poate urma.

“Somnul corpului devine sobrietatea sufletului”, sunt cuvintele profunde ale lui Hermes Trismegistus. Orientându-ne spre interior, liniștea corpului poate deveni libertatea sufletului. În natura spațiotemporală nu există un loc de odihnă pentru suflet. În timpul somnului, însă, acesta poate călători în locul în care agitația contrariilor nu poate exista: Templul Tăcerii.

În acest loc sacru, el se hrănește cu esența unei vieți umane superioare și primește bogatele învățături ale înțelepciunii universale. La trezire, sufletul va transfera certitudinea interioară obținută către ființa umană fizică. În acest fel, somnul poate fi o binecuvântare pentru cei care caută adevărul.

Vă dorim o perioadă de Crăciun plină de inspirație!