Capitolul 40 din Evanghelia Vărsătorului: Iisus discută despre importanța odihnei, a tăcerii și a reflecției

Acum, dimineața devreme, Iisus a venit din nou să învețe și să vindece. Strălucea o lumină neînțeleasă, de parcă un spirit puternic l-ar fi umbrit. Un mag a notat acest lucru și l-a rugat în taină să spună de unde a venit înțelepciunea lui și care este semnificația luminii.

Iar Iisus a spus: Este o Tăcere unde sufletul se poate întâlni cu Dumnezeul său și acolo este izvorul înțelepciunii și toți cei ce intră sunt cufundați în lumină și umpluți de înțelepciune, iubire și putere. Magul a spus: Spune-mi despre această tăcere și această lumină, ca să merg și să rămân acolo.

Iar Isus a spus: Tăcerea nu este circumscrisă; nu este un loc închis cu ziduri, sau stânci abrupte, nici păzit de sabia omului. Oamenii poartă cu ei tot timpul locul secret unde s-ar putea întâlni cu Dumnezeul lor. Nu contează unde locuiesc oamenii, pe vârful muntelui, în valea cea mai adâncă, în magazinele comerciale sau în căminul liniştit; ei pot deodată, oricând, să deschidă larg ușa și să găsească Tăcerea și casa lui Dumnezeu; aceasta se află în suflet.

Omul s-ar putea să nu fie atât de deranjat de zgomotul afacerilor și de cuvintele și gândurile oamenilor dacă merge singur în vale sau în pasul de munte. Și când sarcina grea a vieții apasă tare, este mult mai bine să ieși și să cauți un loc liniștit pentru a te ruga și a medita. Tăcerea este împărăția sufletului care nu este văzută de ochii oamenilor.

În Tăcere, toate formele fantomă pot zbura în fața minții; dar toate sunt supuse voinței; sufletul maestru poate vorbi și ele dispar. Dacă vrei să găsești această Tăcere a sufletului, trebuie să-ți pregătești singur drumul. Nimeni în afară de cei cu inima pură nu pot intra aici. Și trebuie să lași deoparte orice tensiune a minții, toate preocupările de afaceri, toate fricile, toate îndoielile și gândurile tulburi.

Voința ta umană trebuie să fie absorbită de divin; atunci vei intra într-o conștiință a sfințeniei. Te afli în Locul Sfânt și vei vedea pe un altar viu candela Domnului aprinsă. Și când o vei vedea arzând acolo, privește adânc în templul creierului tău și vei vedea totul strălucind.

În fiecare parte a corpului, de la cap până la picioare, se află candele, toate la locul lor, care abia așteaptă să fie aprinse de torța în flăcări a iubirii. Iar când vei vedea toate candelele aprinse, doar privește și vei vedea, cu ochii sufletului, curgând apele izvorului înțelepciunii; și poți să bei și să rămâi acolo. Atunci vălurile se dau la o parte și te afli în Sfânta Sfintelor, unde se află Chivotul lui Dumnezeu, al cărui acoperământ este Scaunul Milei.

Nu vă temeți să ridicați tabla sacră; Tablele Legii sunt ascunse în Chivot. Luați-le și citiți-le bine; pentru că ele conţin toate preceptele şi poruncile de care oamenii vor avea vreodată nevoie. Și în Chivot, bagheta magică a profeției îți așteaptă mâna; este cheia tuturor semnificațiilor ascunse ale prezentului, viitorului și trecutului.

Și apoi, iată, mana de acolo, pâinea ascunsă a vieții; iar cel ce mănâncă nu va muri niciodată. Heruvimii au păzit bine această comoară pentru fiecare suflet și oricine va dori să intre și-o va găsi pe a sa.

Acum Kaspar l-a auzit pe maestrul evreu vorbind și a strigat: Iată, înțelepciunea zeilor a ajuns la oameni! Iar Iisus s-a dus pe drumul lui și în crângurile sfinte din Cirus, unde se întâlneau mulțimile, a învățat și a vindecat boala.