Era Vărsătorului este privită ca un punct de cotitură spirituală – pentru societate, dar în special pentru fiecare individ în parte. Există multe speculaţii cu privire la începutul erei Vărsătorului. A început ea deja, este pe cale să vină, sau omenirea este deja în mijlocul ei?

Nimic nu mai este aşa cum a fost. Oameni, societatea şi conştiinţa de astăzi a omenirii se schimbă rapid. Normele şi valorile se dizolvă, ierarhiile şi structurile autoritare se descompun, iluzia este demascată, şi realităţile subtile sunt percepute tot mai mult şi mai conştient. Încă de la începutul secolului 20, mai ales pe la sfârşitul anilor ”60, acest proces a crescut. Esoterismul atribuie aceste modificări memorabile constelaţiei Vărsătorului, care trimite impulsuri spirituale către omenire.

Când începe perioada schimbărilor spirituale?

Persoanele care sunt sensibile la schimbările timpului simt că o perioadă de schimbare spirituală a şi venit. Dar dacă vom investiga când începe efectiv, sau dacă a şi început Era Vărsătorului, atunci vom găsi diferenţe remarcabile.Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) datează acest început în anul 2601. Astrologia declară anul 2375 ca începutul Erei Vărsătorului. Antropozoful Rudolf Steiner (1861-1925) şi liderul spiritual al Lectorium Rosicrucianum, Jan van Rijckenborgh (1896-1968), ajung la concluzii diferite. În timp ce Steiner comunică anul 3574, van Rijckenborgh indică anul 1908 ca dată relevantă. Aceasta înseamnă o diferenţă de 1666 ani. Care este adevărul?

Răspunsuri astronomice şi răspunsuri astrologice

Răspunsurile diferite cu privire la începutul Erei Vărsătorului îşi au originea în bazele de calcul diferite. IAU este o fundaţie astronomică. Calculele sale se bazează pe proiecţia constelaţiilor fizice pe ecliptică. Ecliptica desemnează orbita aparentă pe care o descrie Pămantul pe sfera cerească, în traiectoria sa anuală şi care formează un cerc mare, ecuatorul ceresc. Ecuatorul terestru este pozitionat la un unghi de 23,5 grade înclinaţie faţa de ecliptică. Proiecţia celor douăsprezece semne ale zodiacului prin urmare, acoperă segmente inegale pe ecliptică. Astrologii pe de altă parte, pornesc de la teoria că ecuatorul ceresc trebuie să fie împărţit în douăsprezece segmente egale de 30 de grade fiecare, reprezentând zodiacul astrologic.

Cele două abordări sunt în dezacord cu privire la dimensiunile semnelor zodiacale şi astfel, în calculele lor ajung la rezultate diferite cu privire la începutul Erei Vărsătorului.

Perspectiva astrosofiei

Încă o dată, Rudolf Steiner şi Jan van Rijckenborgh prezintă abordări complet diferite asupra Erei Vărsătorului. Deşi ambii au în principiu o perspectivă astrosofică, datele lor diferă cu 1666 ani. Pentru a rezolva acest mister, nu trebuie să avem în vedere spaţiul astral ci reflectarea sa asupra omului.

Când începe o persoană să existe? O dată cu concepţia? Cu prima mişcare în uter? Din momentul naşterii fizice? Sau este persoana într-adevăr ajunsă în lume, atunci când devine membru al societăţii, ca adult? Răspunsul depinde de asemenea de perspectiva observatorului. Jan van Rijckenborgh şi Rudolf Steiner se disting prin perspectiva din care privesc Era Vărsătorului.

Pentru a înţelege acest lucru, este important să ne amintim că impulsul Vărsătorului este o influenţă venită din cosmos. Omul răspunde la acest impuls în trei moduri: cu mintea, sufletul şi trupul. Tot ceea ce determină acţiunea unei persoane începe în mintea sa. Impulsul Vărsătorului se exprimă în mintea colectivă a umanităţii mai întâi ca idee. Această idee rămâne abstractă la început, fără energie emoţională sau fizică. În această etapă omul doar gândeşte, vorbeşte şi scrie despre noua idee.

Unii oameni sunt pionieri şi răspund imediat la noile impulsuri în timp ce alţii le recunosc mai târziu şi sunt mai înclinaţi spre vechile idei. În cazul în care, cu timpul o idee nouă devine suficient de puternică, atunci ea se dezvăluie şi la nivel sufletesc. Atunci omul adoptă ideea ca fiindu-i proprie, o însufleţeşte şi îi dă viaţă. Astfel ideea capăta forţă şi va deveni treptat, factor determinant în viaţa omului. Urmează pasul al treilea: omul acţionează. El îşi foloseşte activ voinţa şi începe să realizeze ideea cu conştientizare deplină, convertind impulsul spiritual în acţiune. Pâna când ulterior, un nou impuls radiază din cosmos şi toate ideile şi structurile vechi sunt din nou destabilizate.

A atins Vărsătorul societatea de astăzi?

Cel care investighează societatea în care trăieşte astăzi, în ceea ce priveşte cele trei etape de realizare a impulsului spiritual al Vărsătorului, va ajunge la concluzii diferite. Cu toate acestea, se poate vedea că drumul impulsului spiritual de la început până la revelaţia sa deplină în umanitate, ia o lungă perioadă de timp. Se poate vorbi de secole. Acesta este motivul perspectivelor diferite cu privire la începutul epocii Vărsătorului, exprimate de Steiner si Rijckenborgh .

Primul impuls apare atunci când prima stea a Vărsătorului se apropie de orizont, la fel cum soarele emite deja lumina, înainte de a se ridica deasupra orizontului. Aceasta este situaţia pe care van Rijckenborgh o sugerează atunci când vorbeşte despre anul 1908. În 1968, primele grupuri de tineri au început să răspundă la impulsuriele Vărsătorului la nivel emoţional si mental. Mişcarea hippy a anilor 1960 este o expresie a acestui fapt.

Cristalizarea impulsurilor Vărsătorului

Mai multe secole vor trece pâna când recolta culturală a acestui impuls va ajunge la întreaga sa dezvăluire. Până când activitatea societăţii va fi pe deplin adaptată la vibraţia Vărsătorului. Aceasta este etapa la care Steiner se referă, pentru anul 3574. Această perioadă reprezintă punctul culminant al Erei Vărsătorului. Dar dintr-o perspectivă spirituală, această perioadă va purta deja seminţele cristalizării şi zorii unor noi influenţe cosmice se vor face simţite. Pentru că Vărsătorul este ultima eră a unui an stelar care durează 26.000 de ani.

Punctele de cotitură sunt întotdeauna prezente

Procesul revelaţiei graduale a unui impuls spiritual este atât colectiv cât şi individual. Omenirea ca întreg trece prin acest proces, precum şi fiecare fiinţă umană individuală. Era Vărsătorului aduce oportunităţi spirituale precum şi oportunităţi eliberatoare – aceasta este ceea ce Rijckenborgh a subliniat, de exemplu, în anii 1960 în cadrul reuniunilor spirituale Rosacruciene, care au avut loc în timpul mai multor weekend-uri. Ele au fost numite după noua eră: „Conferinţele Vărsătorului „. Aici, el a explicat modul în care căutătorii trebuie să lucreze cu radiaţiile Vărsătorului pentru a străbate calea eliberatoare care îi descătuşează de roata naşterii şi a morţii. Aceasta este calea trezirii sufletelor umane către renaşterea spirituală şi ajutorul pentru ca ele să se poată întoarce la ordinul de viaţă originar, Regatul lui Dumnezeu, unde sufletul se conectează cu Spiritul Luminii.

Rosacrucienii cred că această cale nu este nici în trecut şi nici în viitor, dar este reală acum! Fiecare persoană care solicită eliberarea, din sinele său cel mai profund şi care recunoaşte că pentru ea această lume, cu ciclul său de naştere şi de moarte nu este casa adevărată, poate găsi punctul personal de cotitură spirituală în orice moment. Era Vărsătorului îi va dărui “apa” unor noi posibilităţi.